Portaiden mitoitus – montako askelmaa portaisiin tarvitaan?

Portaiden mitoitus ja korkeusero H alakerran lattiasta yläkerran lattiatasoon. Valitse alustavasti askelmien nousu h: helppokulkuinen 150 mm, tavallinen 180 mm, jyrkkä 200 mm. Laske sitten, montako nousua tarvitset: jaa korkeusero valitsemallasi nousulla.

Portaiden mitoitus lasketaan näin

Jos korkeusero on esimerkiksi 2 800 mm ja valitsemasi nousu 180 mm, saat tulokseksi 15,55 kpl, tasaluvuksi pyöristettynä 16 askelmaa. Kun nyt lasket 2 800 mm jaettuna kuudellatoista, saat todellisen nousun mitaksi 175 mm.

Nyt on vuorossa etenemän e laskeminen. Jos siis nousu on 175 mm, etenemän saat laskemalla 630 – 2 x 175 mm = 280 mm. 630 mm on vakioluku, joka määräytyy normaalista askelrytmistä. Sen arvo voi vaihdella esimerkiksi rajoissa 590–650 mm.

Portaiden mitoitus: etenemät ja askelmat

Kokonaisetenemä on se mitta, jonka portaat vievät tilaa alimman portaan reunasta ylimmän portaan takareunaan. Etenemiä ja siis askelmia on yksi vähemmän kuin nousuja, esimerkissämme siis 15 kpl. Viimeistä nousua ei lasketa mukaan, kyseessähän on yläkerran lattiataso eikä askelma.

Näin laskien huomataan, että portaat vievät varsin pitkän tilan. 15 x 280 mm tekee 4 200 mm eli 4,2 metriä, ja alimman portaan eteen tarvitaan ainakin 800 millin tila, jolloin tullaan viiteen metriin. Jos tila ei tahdo riittää, saattaa nousun kasvattaminen vaikkapa 190 milliin auttaa.

Perinteinen tapa tehdä umpiportaat on käyttää reisilankkujen päälle kiinnitettyjä kolmiopaloja kuten tässä. Etenemään e ei lasketa askelman yli menevää osaa tai viistettä. Kun laskut on suoritettu tarkkaan, on hyvä piirtää askelmien ääriviivat portaiden viereiseen seinään, ja vielä kerran tarkistaa, että ylin ja alin porras tulevat samankorkuisiksi kuin muut.

Mistä puusta portaat kannattaa tehdä?

Sisätilojen portaisiin käytetään yleensä hyvin kuivattua ja korkealaatuista puutavaraa. Mikäli puutavaran kosteuspitoisuus on liian suuri, puu saattaa kuivuessaan vääntyä sekä halkeilla huoneenlämmössä.

Ulkoportaissa on suositeltavaa käyttää höyläämätöntä puutavaraa. Höyläämätön puu vähentää pintojen liukkautta.

EasySteps
Asennuspalvelut
Ota yhteyttä palvelevaan henkilökuntaamme, kun haluat ammattitaitoista asennuspalvelua valitsemiisi tuotteisiin.
Palvelut
Kaikki mitä tarvitset yhdestä kanavasta
Miksi minun täytyy valita HOSET?
Asiakas aina ensin ideologia ohjaa aidosti toimintaamme. Kuuntelemme asiakasta ja toimimme sen mukaisesti.
Edulliset hinnat
Tarjoamme poikkeuksellisen tilaisuuden sekä kuluttajille, että ammattilaisille ostaa laatutuotteet ja -palvelut suoraan maahantuojalta ilman välikäsiä.
Tuotteiden esittelytila
Haluamme auttaa sinua päätöksenteossasi, kun kaipaat varmistusta valinnoillesi, tuomalla fyysisesti nähtäväksesi valikoituja paloja laadukkaasta valikoimastamme
Suuri valinta
3D-visualisointipalvelumme auttaa sinua hahmottamaan hankkeesi lopputuloksen jo suunnitteluvaiheessa sekä helpottaa materiaali- ja ratkaisuvalinnoissa ennen lopullisten päätösten tekoa.
Ammattitaitoinen henkilökunta
Palveleva ja ammattitaitoinen henkilökuntamme on valmiina palvelemaan sinua numerossa 044 744 1465 ja osoitteessa myynti@hoset.fi
Kaikki yhdestä paikasta
Sisä-ja ulkotilaratkaisut kaiken tyyppisiin rakennus- ja remontointihankkeisiin vaivattomasti yhdestä kanavasta. Koko kokonaisuus yhdellä sopimuksella tai yksittäinen materiaalitoimitus sinun tarpeidesi mukaan.